Панагюрище се записва като 138-мата българска община, която ще има

...
 Панагюрище се записва като 138-мата българска община, която ще има
Коментари Харесай

Панагюрище вдига 138-ми паметник на Левски

 

Панагюрище се записва като 138-мата българска община, която ще има монумент на Васил Левски. Предвижда се това да е бюст-паметник, който ще бъде с височина 3,20 м. и ще бъде изработен от бронз. Планира се той да бъде повдигнат върху гранитен фундамент. Ще се финансира с пари от общината и ще се намира на знаково място, обвързвано с Априлското въстание.

По този метод кметът Никола Белишки осъществя концепция, зародила още преди 7 години. Още тогава се посочи, че е неестествено тъкмо в този град да липсва монумент на Апостола на свободата. Още повече, че в историческия музей в Панагюрище се съхраняват редица скъпи реликви, измежду тях са фесът на Дякона и аршинът, с който Левски се е представял за търговец на бало. В експозицията в градския музей е и фототипно издание на джобното му тефтерче и фотографии на местата, свързани с петте визити на Апостола на свободата в Панагюрище, както и на борците за независимост, с които през 1870 година Левски основава Панагюрския революционен комитет.

Първоначално концепцията за паметника бе подета от предприемчив комитет, подкрепена с подписка от поданици на града, организираха се срещи и анкета по какъв начин да наподобява той. Като най-подходящ терен се оглеждаше подножието на мемориал „ Априлци ”. Тогава множеството панагюрци обявиха, че желаят монумент в цялостен растеж на Апостола на свободата, само че инициативният комитет по този начин и не съумя да откри парите.

Сега кметът Белишки е подготвен да осъществя фантазията на града за монумент на Васил Левски, въпреки и в по-малък формат. Бюстът ще бъде подложен до историческата Тутева къща, където преди 144 години е оповестено Априлското въстание. В същото време той ще е в непосредствена непосредственост и до Лековата къща, където Левски постоянно е отсядъл.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР